Възпитание… преди раждането

Начало » Родители » Бременност » Възпитание… преди раждането

Възпитание... преди ражданетоРаждането е изключително събитие в живота на всяка жена. Майчинските чувства са ярки, трепетни, щастливи, но в същото време и тревожни, изпълващи живота на жената с нов смисъл. Но знаете ли, че е необходимо да започнете да възпитавате бъдещото си дете още от първата седмица на бременността? ZaNeya.com ви предлага да видите кои са най-добрите методи за възпитание на бебето през деветте месеца на бременността ви:

1. Физическият контакт
Може да комуникирате с бебето, като с леки масажни движения докосвате коремната стена. Този метод позволява изграждането на дълбока връзка както между майката и детето, така и между бащата и детето.

2. Музиката
Отдавна музиката е призната като средство за общуване, което носи в себе си определена информация.  Учените вече са доказали, че ако майката по време на бременността си слуша качествено структурирана музика, то по този начин тя подпомага укрепването на невроните у детето, което от своя страна допринася за по-добрата функционална връзка между мозъчните му полукълба. В резултат на това детето има по-голяма способност в обучението, в овладяването на четенето и чуждите езици. То има и много фино развит музикален слух.
Не всеки стил музика е подходящ за възпитание по време на бременност. Някои автори предизвикват тревожност у бебето – това важи най-вече за Брамс и Бетовен. Рок музиката също се възприема негативно, защото ниските честоти предизвикват дразнене върху невроните на детето. Препоръчително е в този период да слушате произведенията на Моцарт, Вивалди, Лист.

3. Разговорите
Те са особено важно средство за възпитание на бебето по време на бременността. Разговорите създават у детето представа за гласовете на майката, бащата и други членове на семейството. Честотата на звуковите вълни на езика, на който се води общуването, играе важна роля през периода, в който детето усвоява езика. И ако майката по време на бременност е изучавала чужд език или е говорила на чужд език, честотата на този език ще бъде включена в границите на възприемчивост на детето.

4. Храненето
Това също е много важно средство при възпитанието на детето, което оказва голямо влияние върху здравословното му състояние. Небалансираното хранене, при което липсват основни хранителни елементи и изобилства от шлаки, възпрепятства развитието и образуването на невроните. За това е необходимо да консумирате повече плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали, и да изключите от менюто си всички люти ястия с черен пипер и чесън. Не забравяйте, че стилът ви на хранене формира у детето предпочитанията му към определени продукти, към националната кухня, дори и към ритъма на хранене.

5. Емоционалният фон на бременната жена
Това е мощен фактор, който оказва силно влияние върху развиващия се организъм. Той гради бъдещите емоционални реакции на детето, чрез преживяванията на майката. Чувството на страх, гняв, агресия, ревност и скръб е придружено от биологично активни вещества в кръвта, под чието влияние произлизат определени усещания, като учестен сърдечния ритъм, спазми в червата и стомаха, повишено кръвно налягане и др. Тези вещества преминават през плацентата и пъпната връв и причиняват в организма на бебето същите промени, както и в майчиния. Така детето преживява същите настроения, като майката. За това е много важно по време на бременността да избягвате конфликтните ситуации, да се усмихвате по-често и да се занимавате с неща, които ви доставят удоволствие.