Въглехидрати в палео диетата

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Въглехидрати в палео диетата

paleodietaПалео диетата е известна с това, че в нея се употребява много риба, зеленчуци и месо. Обаче британски учени настояват, че в палео диетата трябва да се включат и въглехидратите.

Хората кито защитават палео диетата казват, че при ранните хора растежа на мозъка се е стимулирал от протеините в храната. Тогава още не е имало зърнени култури и млечни продукти.

Както споменахме британски учени, работещи към Лондонския университетски колеж мислят, че това е грешка. Те смятат, че ранните хора са употребявали много скорбялни растения, които изобилстват от въглехидрати. Проф. Марк Томас заявява категорично, че въглехидратите трябва да намерят място в палео диетата. Заедно с употребата на месо, те спомагат хората да започнат да доминират над останалите животински видове.

Марк Томас още смята, че голямото количество енергия, която е необходима да се увеличи мозъка не може да се осигури само с употребата на месо. Еволюцията се подпомага от появата на топлинната обработка на храната и ензими, които разграждат скорбялата в панкреаса и слюнката, като това води до бързо увеличаване на мозъка.

От БТА припомнят, че диетолозите не харесват палео диетата, защото важни групи храни се пренебрегват с нея. Примерно известно е, че рак на дебелото черво се предразполага от упторебата на голямо количество месо.