Вредните навици, които влияят на състоянието на черния дроб

Начало » Здраве » Вредните навици, които влияят на състоянието на черния дроб

Вредните навици, които влияят на състоянието на черния дробЧерният дроб е търпелив и „мълчалив“ орган. Болки в него се усещат едва тогава, когато вече се е влошил. Строежът му обезпечава изпълняваните от него функции и процеси, които никой изкуствен апарат не може да замени. Ето защо ви предлагаме да прочетете какво трябва да избягвате, ако живеете в големия град и искате да съхраните доброто състояние на своя черен дроб?

Диоксини, живак, олово

За черния дроб, както и за целия човешки организъм като цяло, много опасни са диоксините (особен клас хлорсъдържащи вещества, които представляват вторичен продукт в много производства) и органичните съединения на живака и оловото. Диоксините и живачните съединения най-често попадат в организма със замърсена вода или храна, а оловните съединения – с въздуха, наситен от автомобилни газове, получени след употреба на нискокачествен бензин.

Алкохол

Най-голяма вреда на черния дроб нанася алкохолът, без значение дали става въпрос за качествен такъв или за евтин сурогат. С попадането на алкохола в кръвта, черният дроб започва да работи по-бавно, тъй като се включват допълнителни механизми за филтриране, за да успее той да обезвреди съдържащия се в алкохола етанол. И съответно, започват и проблемите… Например, в черния дроб влиза литър кръв, а излиза два пъти по-малко, като по този начин се нарушава скоростта на кръвотока и се увеличава обема на „изчакващата“ кръв.

Мазна и сладка храна

За да обезпечите дългия живот на своя черен дроб, трябва разумно да подбирате и храните, които консумирате. Препоръчително е да изключите от менюто си продуктите, съдържащи изкуствени оцветители и консерванти (каквито са повечето сладкиши). Ако в менюто ви присъстват твърде много мазни храни, то това води до нарушаване на обменните процеси, а с течение на времето и до заболяване на черния дроб. Освен това, злоупотребата с подобни храни неизбежно води и до нарушаване на оттока на жлъчката, която застоява и по този начин се развива холангит (възпаление на жлъчката), а понякога се образуват и камъни в черния дроб.

Полезните за черния дроб продукти са зелените зеленчуци и подправки, немазното птиче месо, различните видове зеле, морковите, цвеклото, доматите, тиквичките, тиквата, плодовете (свежи и сушени).

Лекарства

За съжаление не всички лекарствени препарати (при това не само антибиотиците, а например, и широко разпространение препарати за отслабване) се понасят леко от организма. След приемането им, преди да попаднат в кръвотока, те минават през черния дроб и в някои случаи може да доведат до токсикологични поражения върху този орган. Ето защо, при посещение при лекар и при възникнала нужда за прием на силни лекарства е препоръчително да споделите със съответния специалист всички съпътстващи и предшестващи болести, както и предписаното ви на по-ранен етап лечение.

Наднормено тегло

Както вече на всички е известно, наднорменото тегло се дължи най-вече на нередовното хранене и заседналия начин на живот. Но натрупване на мастни тъкани може да се наблюдава не само под кожата, но и по вътрешните органи, в това число и по черния дроб, който има активно участие в усвояването и преработването на мазнините ( в него, например, протича синтезът на холестерина, производството на жлъчка, без която е невъзможно усвояването на мазнините, преобразуването на захарите в мазнини при усвояването на въглехидратите). При прекомерна консумация на въглехидрати и мазнини в организма, в клетките на черния дроб е възможно да се отложат мастни натрупвания, които постепенно започват да разрушават мембраните му и по този начин ефективността на синтеза на ензими, необходими за преработката на хранителните вещества и за обезвреждането на токсините, става все по-забавена и започва развитието на болестно състояние.