Витаминни добавки за бебета

Начало » Родители » Майчинство » Витаминни добавки за бебета

Витаминни добавки за бебетаИма ли нужда едно здраво бебе под 1 година от витаминно-минерални продукти? Това е въпрос, който предизвиква много спорове и между родителите, и между лекарите.
Докато майката кърми бебето, нейното мляко осигурява на организма му всички необходими витамини и минерали. Но само при условие, че жената се храни правилно – всеки ден яде достатъчно зеленчуци, плодове, месо, млечни продукти, риба, яйца, хляб (черен), масло, растителни масла. Желателно е също така, да приема и мултивитаминни препарати. Ако менюто и отговаря на това изискване, детето няма да има нуждата от витаминни и минерални добавки до 4-5 месец. Изключение прави витамин D, който не винаги се съдържа в достатъчно количество в кърмата. Но той може да се набави в детския организъм с помощта на специални средства, които би ви препоръчал вашият лекар.
Адаптираните смеси, чийто състав е близък до кърмата, също дават на детето всички необходими вещества. В техния състав е включен дори и витамин D в необходимото за бебето количество.
След 4-5 месец е необходимо детето да се захрани, тъй като с течение на времето съдържанието на полезни компоненти в кърмата намалява и тя не може да задоволи всички негови нужди. Сега то трябва да получава необходимите му витамини и минерали заедно с плодовите, зеленчуковите и месните пюрета, соковете, кашите, киселото мляко. Ако сте решили да готвите на детето си у дома, трябва внимателно да избирате продуктите: те трябва да са качествени (за да не поеме то заедно с полезните вещества и нитрати) и пресни (витамините, съдържащи се в плодовете и зеленчуците намаляват по време на съхранението им). Освен това е важно и да ги приготвяте правилно, тъй като витамините се унищожават при продължително готвене. Ако, обаче, решите да храните бебето си с “консервирани” продукти, задачата ви значително се облекчава – бебешки храни са обогатени с необходимите за организма на малчугана витамини и минерали.

В кои случаи детето не може без допълнителни витамини?
– лекарят ви е установил дефицит на някой витамин или на необходимите минерални вещества;
– бебето боледува често. В този случай нивото на витамините може да бъде намалено както поради заболяването, така и поради приема на някои лекарства (антибиотици, диуретици и др.);
– когато диетата на детето е неправилна – то или майката не се храни достатъчно и разнообразно или в бебешката храна не се съдържат достатъчно витамини.
Във всички тези случаи бебето ще се нуждае от витаминно-минерални препарати от един или повече компоненти. А тях може да препоръча само личният лекар.