Великден – време и за… цветя – I част

cv1 - Великден – време и за... цветя - I частНаближава времето за подготовка за един от най-светлите и големи празници в християнския свят – Великден. И в празничната украса на дома и масата за него не трябва да забравяте и за цветята.
Във великденските цветни композиции изборът обикновено пада на ярки, но класическите сортове цветя, без излишна пъстрота и оригиналност на формите. Те трябва да следват традициите на празника и да са в характерните за него цветове:
– бяло, жълто и златно, които символизират духовността, светлината и чистотата;
– зелено – цвета на надеждата;
– синьо – символизиращо небето и вярата;
– червено, което е символ на живота и прераждането.
Най-популярните цветя за Великден са зюмбюлите, лалетата и нарцисите, които са символ на възраждащата се природата след зимния студ, а също и розите и карамфилите, които традиционно се смятат за “цветята на Христос”. Екзотичните цветя се използват рядко за великденска украса, защото въпреки красота си, те не съответстват на духа на този празник.
Великденските букети може да се допълнят с пера, върбови клонки и фигурки на яйца, зайци, пиленца. Формата им е кръгла или яйцевидна.
Цветните композиции са в състояние не само да разкрасят вашата великденска трапеза, но и да внесат в дома ви празнична пролетна атмосфера.

loading...