Великденски яйца с декупаж

Начало » За дома » Празници » Великденски яйца с декупаж

01dekupaj Декупаж произхожда от френски и означава “изрязвам“ за хартиена апликация или колаж. Тази приятна и сравнително лесна техника набира голяма популярност и в България. Вече могат да се намерят всякакви материали като лепила, напукващи лакове и разнообразие от декупажни хартии. Декупажът е универсална техника, която може да се прилага върху различни повърхности: стъкло, дърво, картон, а защо не и върху яйца.
За да украсите великденските яйца е най-добре да приложите така наречената „салфетна техника“. За това са ви необходими течно лепило (най-добре C200), четка за рисуване, акрилни бои и красиви салфетки с различни мотиви.
Първо измийте яйцата и със сода бикарбонат изтъркайте печатите. Пробийте две дупчици в двата края на яйцето и „издухайте“ съдържанието му. Измийте отново и боядисайте в желания цвят с акрила. Докато боята изсъхне изрежете картинка или мотив от салфетките и внимателно отделете най-горния слой – този с картинката. След това поставете мотива  върху яйцето и намажете обилно с лепило като движението е от центъра към краищата на картинката, за да залепне равномерно. Нанасянето на лепилото трябва да става внимателно, за да не се накъса салфетката.
Тъй като се използва само най-горният слой на салфетката, който е много тънък, картинката прилепва много добре по яйцето без да се намачква или огъва. Въпреки това по-малките мотиви се залепват много по-лесно и са подходящи ако сте начинаещи в декупажа.

Приятно украсяване и Весели празници.

Изпратено от Бети Стефанова