Важна ли е играта за развитието на децата?

Начало » Родители » Деца » Важна ли е играта за развитието на децата?

Разбира се, играта е от решаващо значение за социалното, емоционалното, физическото и познавателното израстване на вашето дете. Играта е начин на обучение за тялото и света, като при нея се използват всички сетива. Малките са силно заинтересовани от своите детски стоки, които постоянно провокират интереса им. Какво ще се случи, ако докосна тук? Ами, ако дръпна това? Кое издаде този звук, какво направих, за да го предизвикам? Това са само част от въпросите, които преминават през главата на малчуганите, докато си играят.
Проучването е сърцето на играта и в съзнанието на децата всеки експеримент е от значение, дори и хвърлянето на купичката с храна на земята, колкото и да е неприятно това за всеки родител. Според експертите от Baby.Galix, използването детски стоки е работата на малчуганите и колкото повече порастват, толкова по-сложна трябва да става тя, за да се получи развитие на способностите им. Чрез играта, те упражняват своите ключови умения и качества като независимост, творчество, любопитство и способност за решаване на проблеми. Те също развиват и социални умения.

© Copyright 2012 CorbisCorporationКои детски стоки са най-подходящи?
Това зависи от възрастта и степента на развитие. Тъй като играта е инструмент, който децата използват, за да научат повече за света, вие можете да избирате детски стоки, които отговарят на уменията им.
Ето един много прост пример: При играта на криеница, ако детето е на 12-13 месеца, обичайните му места за криене са под масата или под леглото в стаята. На 20 месеца, то ще излезе от стаята, стълбите тогава вече не са му особен проблем и може да се скрие във всяка една друга стая. Какво означава всичко това? С развитието на детето то трябва да получава и по-сложни играчки, които в първия момент да грабват вниманието му и да го накарат да мисли. Ето няколко примера за детски стоки, които могат да се използват в игрите:

В социалните игри
Малките деца обичат интерактивните играчки, които могат да говорят или да пеят. Така те се приобщават бързо към околния свят, опитвайки се да подражават в някаква степен на играчките си.

В игри с обекти
Докосването, удрянето, хвърлянето, бутането и други физически упражнения развиват координацията и телосложението. Такива са игрите с топка, например.

Функционални игри
Тук е добре да се използват детски стоки, които наподобяват предмети, използвани от възрастните. Те карат въображението на децата да разцъфва и така се учат много от дейностите, които ще са полезни в бъдещия им живот. Такъв тип игри са, например, сглобяването на различни конструктори. По-подходящи са за малко по-големи деца.

Ранни ролеви игри
В тях децата приемат ролята на лекари, учители, родители, готвачи и други.

Открийте всички тези детски стоки в секция играчки на baby.galix.bg/играчки.