Бягайте за здраве

Начало » Външен вид » Упражнения » Бягайте за здраве

Бягането е великолепна тренировка за всяко тяло. То бързо снема стреса и раздразнението. Решите ли да обуете маратонки и да се заемете с кросове, то скоро ще започнете да дишате по-леко и ще заякнете. Но преди това ще ви отнеме време, докато потренирате дишането и стойката си.

Ако започнете да бягате редовно, след няколко седмици ще установите, че вашата кондиция, тялото ви и психическото ви състояние са се подобрили значително. Бягането е една отлична тренировка на вашата издръжливост – то влияе положително на сърдечно-съдовата система и повишава енергичността на организма. Това означава, че всички клетки  са снабдени с достатъчно хранителни вещества, повишава се работоспособността на имунната система, подобрява се състоянието на кожата. Укрепването на мускулите на краката и подобрения обмен на веществата при интензивни тренировки са много добро средство за борба с целулита.

А ето и няколко съвета за вашата пълноценна тренировка:
1. Тялото – дръжте корпуса изправен. Не се накланяйте напред и не се  прегъвайте през кръста. Свободно размахвайте ръцете в такт с бягането. Сами изберете ширината на крачката, за да ви е приятно и да не ви напряга прекомерно. Коленните ви стави трябва да работят оптимално, а стъпалата ви да “гледат” право на пред.

2. Дишането – ще постъпите правилно, ако си поемате дълбоко въздух с корема. Може да проверите това, като поставите ръка на диафрагмата – тя трябва забележимо да се повдига при вдишване. Трябва да се стараете отработеният въздух да се издиша напълно, но с лекота. Новаците обикновено в старанието си да правят всичко правилно, допускат грешката да дишат повърхностно. А това в комбинация с бързо бягане води до болки в дробовете.
Съвет: Бягайте така, че да можете заедно с това и свободно да водите разговор.

3. Дължина на пробега – най-добре започнете с около минута не бързо бягане, а след това походете за минута. Движете се около 15 минути, като редувате бяг с ходене. Праз втората и третата седмица удължете времето на 20 минути, а на четвъртата – на 30 минути. Крайната ви цел е да бягате 2 часа за седмица, като ги разделите в 3-4 дни. За загрявка правете по няколко упражнения за разтягане.

4. Маратонките ви трябва да пружинират под вашето тяло – добре е размера на маратонките ви да е поне с номер по-голям от обичайното за вас, за да могат палците на краката ви свободно да се движат. Най-добре е да обиколите магазините за спортни обувки през втората половина на деня, тъй като тогава краката ви ща са достатъчно подути и няма вероятност да си купите твърде тесни и неудобни маратонки. Важно е да изберете обувка от здрав материал с  мека подметка и удобна пета.
Бетонът, асфалтът и чакълът не са най-доброто трасе за бягане, защото не са толкова податливи, както почвата в парка, в гората или на поляната.

5. Екипът – в основният ви екип трябва да има тениска (най-добре с качулка), спортни панталони или клин, а през зимата ви е необходима и спортна горница, която да диша, и ръкавици.