Бременност: Наддаване на тегло!

Начало » Родители » Бременност » Бременност: Наддаване на тегло!

01tПретеглянето е задължителна процедура за бъдещите майки всеки път, когато посещават акушер-гинеколога. Но какво трябва да се знае за неизбежното увеличаване на теглото?
За лекаря, следящ протичането на бременността, теглото на пациентката е от особено значение. Неговият излишък е първият сигнал за появата на проблеми. За това е добре да следите за теглото си и у дома. Правете го сутрин на гладно и в едни и същи дрехи, за да можете да сравнявате резултатите.

Стъпка по стъпка
През първите 2-3 месеца, докато бебето и майката “свикват” един с друг, жената почти не качва килограми (най-много до 1-2 килограма). Освен това, в този период тя може да страда от интоксикация, което често има обратен ефект. След 28-та седмица от бременността, обаче, ежеседмичната промяна в теглото е средно с около 250-300 грама. Ако процесът е по-бърз, това може да означава поява на проблеми.

Правила
За всичките 9 месеца от бременността жената трябва да качи около 10-12 кг. Смята се, че след 30-та седмици от бременността жените повишават теглото си с около 50 грама на ден, с 300-400 грама на седмица и с не повече от 2 килограма на месец. През последните 3 месеца от бременността ежеседмичната промяна в теглото не трябва да превишава 22 грама на всеки 10 сантиметра от ръста на жената. Това означава, че при ръст от 150 сантиметра жената не трябва да качва повече от 330 грама за седмица, при ръст от 160 сантиметра – 352 грама, а при ръст от 180 см – 400 грама.
Ако теглото на бъдещата майка преди бременността е било под нормата, то тя може да качва и повече. И обратното – ако теглото и е било над нормалното, то тя трябва да качва по-малко. Това може да се направи чрез промяна в диетата, като се наблегне на зеленчуци, плодове и храни, съдържащи протеини.

Над нормата
Прекомерното увеличаване на теглото може да е следствие от различни фактори: теглото на детето, количеството мастна тъкан, околоплодните води, задържането на течности в организма. Ако първите две условия са нещо нормално, то последните две са проблем. По-голямото количество околоплодни води може да е резултат от многоплодна бременност, диабет, тежки форми на резус-конфликт. А задържането на течности е отправна точка, от която може да започнат редица усложнения, като например гестоза (твърде интензивното наддаване на тегло обикновено е придружено от скрити отоци, които са една от причините за това заболяване при бременните жени).

Диета… за бебето
Да се повлияе на теглото на детето, с ограничения в храната е невъзможно. Колкото и сериозна да е диетата на бъдещата майка, бебето ще “вземе” своето и най-вероятно ще се роди с нормално тегло. От ограниченията на храната не наддава само майката. Но отказвайки се от пълноценното хранене по време на бременността, жената се излага на риск от появата на анемия – заболяване, при което хемоглобинът в кръвта намалява, а той пренася кислорода до органите и тъканите.

Килограми
Колко килограма ще наддаде бременната жена, зависи от редица фактори, като:
– възраст: колкото по-стара е жената, толкова по-склонна е към пълнеене;
– изходно тегло: колкото по-голям е бил дефицитът, толкова повече килограми може да добави;
– загуба на тегло, поради ранната токсикоза: след преживения недостиг, организмът ще се опита да компенсира загубените килограми;
– характеристики на организма: склонен ли е към пълнеене или слабеене;
– размер на детето: бъдещите майки с големи бебета (над 4000 грама) имат право да наддадат на тегло повече, от тези, очакващи бебета с по-малки размери;
– повишен апетит: неудържимото желание за ядене, разбира се, води до добавяне на нежелани и излишни килограми.

Но в какво се състоят тези 10-12 килограма тегло, които бъдещите майки качват по време на бременността? Приблизително са разпределени по следния начин:
– дете – 3300 грама;
– матка – 900 грама;
– плацента – 400 грама;
– околоплодната течност – 900 грама;
– увеличен обем на циркулиращата кръв – 1200 грама;
– млечни жлези – 500 грама;
– мастна тъкан – 2200 грама;
– тъканна течност – 2700 грама;
Общо: 12 100 грама.