Бременност и лятна почивката

Начало » Родители » Бременност » Бременност и лятна почивката

Бременност и лятна почивкатаДа събереш сили, да се насладиш на морския или планинския въздух, слънцето, морето, спокойствието… В допълнение към тези важни задачи пред бъдещата майка, която се отправя на лятната си почивка, стои още една – да направи така, че отдихът и да е от полза и за бебето.
Първото нещо, което бъдещата майка трябва да направи преди да започне да подготвя лятната си почивка е да посети своя гинеколог и да обсъди с него дали е добре да напусне града и за колко време, каква почивка е най-правилно да предпочете, какво трябва да избягва и от какво да се пази.

Слънчев и топлинен удар
Сърдечно-съдовата система, която е доста натоварена с напредването на бременността, се натоварва още повече през горещите летни дни. В жегата съдовете се разширяват, кръвта се движи бавно по тях и на тялото никак не му е лесно да се приспособи към високите температури. Ето защо бъдещите майка са особено уязвими към слънчеви и топлинни удари, възможно е дори да се стигне до припадъци. Така че, погрижете се винаги, когато излизате на разходка да сте с широкопола шапка, а в най-горещата част от деня (от 12 до 16 часа) прекарвайте в хладно помещение или на въздух, но под дебела сянка.

Обезводняване
В жегата човек губи много течности чрез потта и тези течности трябва да се компенсират чрез напитките. Колкото повече се потите, толкова повече трябва да пиете – в горещите дни тялото ви трябва да получава най-малко 1,5-2 литра течности на ден. Внимавайте винаги, когато излизате, под ръка да имате бутилка вода, но не газирана и не подсладена.

Разширени вени
Високите температури правят съдовете по-малко еластични, кръвта “застоява” в тях и разширява стените им, като по този начин се нарушава притокът на кръв. В резултат на това, жените предразположени към разширяване на вените през лятото по-често страдат от тежест в краката, подуване, изпъкнали вени. За това, когато тръгвате на почивка, не забравяйте да вземете и средство срещу разширени вени (крем или гел, който ви е препоръчан от лекар). Правете и контрастни вани на краката си, а през деня ги оставяйте да си починат върху възглавница.

Какво може да попречи на лятната ви почивка?
Нарушения в образуването на плацентата
Ако тя е разположена ниско, дори и най-малкото натоварване носи риск от кървене. Този проблем може да се открие много рано с помощта на ултразвук.

Гестоза
Късната токсикоза, възникващи при някои жени след 30 гестационна седмица, понякога може да се прояви само като оток на краката, но все пак за бъдещата майка трябва постоянно да следи лекар. Ако към този проблем се присъедини високо кръвно налягане и се установи наличието на белтъци в урината, то жената трябва да се приеме за лечение в болница. Ето защо при появата на отоци лекарите препоръчват на бъдещите майки да не предприемат пътувания през лятото, а да си останат у дома.

Бременност след 26 седмица
В този случай е разумно да се откажете от дългите пътувания и да почивате във вила или хотел в близо до местоживеенето ви. А в последните 2 седмици преди раждането задължително трябва да сте си у дома.
Ако бременността е в началото и преминава спокойно, дори и по-дълго пътуване няма да ви навреди. Най-важното е правилно да изберете маршрута и транспорта.

02lpВ свободното време
Какво да правите по време на почивката си? Да спите повече, да обикаляте забележителностите на местността, да правите гимнастика за бременни, да четете? Всъщност, можете да правите каквото ви се иска. А ето и още две полезни неща, на които може да посветите летния си отдих:

Разходки
Прекарвайки времето си на открито, вие насищате тялото си с кислород, който е така необходими за бъдещото дете. Разхождайте се по 1-2 часа сутрин и вечер – единственото условие е да не се преуморявате и да не прегрявате.

Къпане
Плуването е много полезно за бременните жени, като не трябва да забравяте, че е най-добре да го практикувате сутрин и вечер. Водата отпуска и тонизира тялото, а плуването е добро упражнение за дихателната и мускулната система, които се подготвят за раждането. Освен това, водните тренировки помагат за коригиране на неправилната позиция на бебето в утробата. Плуването за удоволствие е нещо прекрасно, но не прекалявайте – не си устройвайте състезания, не се гмуркайте и внимавайте да не се простудите.

Транспорт
Как да стигнете до мястото, което сте избрали за вашата почивка – с автомобил, влак или самолет? Какъвто и начин за пътуване да изберете, опитайте се да се спрете на възможно най-късия маршрут и пътувайте с ваш близък човек. Преумората, изразена с болка в долната част на гръбнака, може да доведе до опасност от спонтанен аборт (първите признаци за който са болки в кръста и долната част на корема) или до преждевременно раждане.

Самолет
Колкото и да е удобен този вид транспорт, важно е да запомните, че не бива да летите, ако имате нарушения в плацентата. По време на излитане и кацане рязко се променя атмосферното налягане, а това може да доведе до съкращаване на кръвоносните съдове и до преждевременно отлепване на плацентата.

Влак
Пътуването с влак е по-сигурно при условие, че няма да пътувате повече от 12 часа и че ще можете да се настаните удобно. Във влака ще сте защитени от горещината, а и по всяко време ще можете да ставате да раздвижите краката си.

Автомобил
Подходящ е за къси разстояния. За да избегнете преумората и болките в гърба от дългото заседяване, поставете възглавница под гърба си, правете малки преходи (до 200 км) и спирайте за по 20 минути на всеки 2 часа. Настанете се на задната седалка и не забравяйте за предпазния колан.