Брак… без брак

Начало » Интимно » Брак… без брак

Брак... без бракАко с вашия партньор сте решили да проведете експеримента “Пробния брак”, първото нещо, което задължително трябва да си поставите като задача е да се постараете да се справите с всички възникващи проблеми сами, а не да прибягвате до помощта на заинтересовани и не чак толкова заинтересовани лица, като роднини, приятели и познати.
Освен това, добре ще е още в самото началото да определите, колко дълго ще продължи вашият експеримент (оптималният срок, според психолозите, е шест месеца). Това ще ви послужи като гаранция, че връзката ви няма да “заседне” в един безкраен опит да живеете заедно. В края на определения срок вие ще трябва да решите дали ще сключите брак, или всеки ще поеме по своя път. Не забравяйте, че целта на провеждания от вас експеримент е създаването на пълноценно семейство, а не каквито и да са други взаимоотношения. Но ако и двамата осъзнавате, че бракът не е за вас тях, и въпреки това искате да сте заедно, то в това няма нищо лошо – важното е, че резултатът устройва и двама ви.
За да разберете какво е виждането на всеки от вас за семейните отношения и за да определите модела на семейство, който искате да изградите, трябва да обсъдите сериозно вълнуващите ви по тези теми въпроси. Най-важното при тази стъпка не е вашите мнения да съвпадат напълно, а да намерите златната среда, при която те да “съществуват” в съгласие. Все пак, не забравяйте, че животът се променя и много от нещата, които ви се струват удачни в настоящия момент, след време може да ви се сторят незначителни и неправилни. За това е добре и да се разберете, след като изтече определения от вас пробен период, да преразгледате и обсъдите още веднъж възгледите си относно семейството.
Погрижете се за контрацепцията. Ако се появи дете, бракът автоматично престава да бъде пробен. И е по-добре  да се избегне една непланирана бременност, отколкото после да се изправяте пред последиците от нея.
Не се настройвайте още от самото начало за положителен резултат на всяка цена. Ако установите, че не можете да живеете хармонично, като семейство, не го приемайте като трагедия, а намерете смелост да се разделите спокойно. Нещо повече – не си правете изводи, че не сте в състояние да имате щастлив семеен живот, изобщо. Вие непременно ще намери друг човек, с който да изградите добро семейство, ако съумеете да използвате правилно натрупания през пробния брак опит.