Блюдо за празничната трапеза: патица с глазура от мед

Начало » Хранене & Рецепти » Основни ястия » Блюдо за празничната трапеза: патица с глазура от мед

Блюдо за празничната трапеза: патица с глазура от медЗа мнозина от нас, празниците са времето от годината, което очакваме с огромно нетърпение. Те ни дават повод да се видим с приятели, да украсим домовете си и да си създадем страхотно настроение! Независимо какъв е поводът – Коледните празници, Великден, рожден или имен ден, неизменна част от приготовленията е подготовката на празничната трапеза.

Тази задача понякога може да бъде предизвикателство. Независимо от обстоятелствата, празничните ястия трябва да имат три основни характеристики: да бъдат интригуващи, да бъдат вкусни и да могат да нахранят много хора. А имайки предвид огромния списък с неща, които обичайно трябва да бъдат свършени преди големия ден, главният шеф-готвач на семейството със сигурност си мечтае и избраното ястие да бъде сравнително лесно за приготвяне. Днес ще ти представим една точно такава рецепта: патица на фурна, глазирана с мед.

Необходими продукти

  • 2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 90 г мед
  • лук, разрязан на четвъртинки
  • 3-4 разполовени скилидки чесън
  • 2 стръка пресен розмарин
  • ½ лимон на резенчета или 1 ябълка, разрязана на 4

Начин на приготвяне

Ако използваш замразена патица, остави я за 2-3 дни в хладилника, за да може да се размрази добре. Преди да започнеш да приготвяш ястието, подготви патицата, като отстраниш вътрешностите и шията, а след това изплакни отвътре и отвън със студена вода. Подсуши добре с помощта на хартиени кърпи и остави птицата на стайна температура за половин час, за да се темперира месото преди готвене.

Нарежи кожата с много остър нож. Препоръчваме да направиш успоредни прорези по цялата кожа първо по левия диагонал, а после по десния, така че да се оформи шарка на ромбчета – след изпичане това ще придаде професионален вид на ястието. Тази стъпка е много важна, защото тя ще позволи на дебелия слой мазнина да се разтопи и да се оттече. Опитай се да нарежеш само кожата, без да засягаш месото отдолу. Не забравяй да направиш дупчици навсякъде, където усетиш, че има повече мазнина – например в сгъвките, където бутчетата се свързват с тялото.

Напълни вътрешността на патицата с подправките – чесън, лук, розмарин и резенчетата лимон (или ябълка – в зависимост от твоя избор). Придърпай кожата и кръстосай кокалчетата при краката, за да затвориш подправките във вътрешността. После завържи краката един за друг здраво с помощта на месарски канап или връв.

В малка купичка смеси сухите подправки – сол, чесън на прах, червен и черен пипер и натрий цялата патица с ароматната смес. След това постави птицата върху метална решетка с гърдите нагоре и я пъхни във фурната. Не забравяй да сложиш под патицата тавичка, в която да се събере разтопената мас.

През първите 15 минути печи на 220°C, а след това намали температурата на 180 °C в продължение на още 45 минути. Патица с тегло 2 кг има нужда приблизително от 2 ч 15 мин във фурната, а по-голям екземпляр (2,5-3 кг) ще отнеме 2 ч 45 мин. Половин час преди момента, в който очакваш да бъде готово месото, извади птицата и с помощта на готварска четка, намажи кожата ѝ с половината мед. Запечи за 10 минути, след което намажи с останалия мед и върни във фурната за още 20 минути.

Можеш да разбереш дали патицата е готова по цвета на соковете. Те трябва да бъдат съвсем бледо розови. След като ястието е готово, извади от фурната, покрий с алуминиево фолио и остави да почине за 15 минути, за да се разпределят соковете. Сервирай върху листенца от пресен спанак и украси с разчупен на четвъртинки нар.

Сигурни сме, че тази рецепта ще се хареса на твоите любими хора и ще впечатли гостите ти за празника. Разгледай страхотните празнични предложения в Kaufland брошурата. Именно в хипермаркета ще откриеш всички продукти, необходими за тази рецепта, на атрактивни цени.