Бизнес-мама: с бебе и лаптоп

Начало » Родители » Майчинство » Бизнес-мама: с бебе и лаптоп

Да започне работа или да остане у дома с детето? Този въпрос мъчи много съвременни жени, които наскоро са станали майки. В днешното общество, има три варианта за решаване на този проблем:
Бизнес-мама: с бебе и лаптоп
1. Традиционен: главното призвание на жените е семейството и децата. Детето трябва да бъде отгледано и възпитано от родната си майка. На желанието за кариера и лично издигане се гледа, като на нещо лошо и пагубно, защото, за съжаление, все още битува мнението, че кариеристките “осакатяват” живота на децата си.

2. Лоялен: добре е майката да прекара, колкото се може повече време с бебето.  Този вариант не е съвсем нереален, стига жената да не се занимава с нещо кой знае колко сериозно. Тогава тя наистина ще има възможност да се ангажира с детето си за по-дълго време.

3. Радикален: да се търси високо платена длъжност, която да компенсира пред детето липсата на майка му (най-добрите детски градини, най-хубавите играчки).
Всичко това се крепи на вярата, че детето ще порасне, ще разбере майка си и ще се гордее с нейните бизнес постижения!

За да се спрете на някой от посочените варианти, трябва да се вслушате първо и преди всичко в себе си: все пак, ако за някои жени е особено важно да бъдат в контакт с детето си по цял ден, то други виждат много положителни страни в самостоятелността на детето и в неговия ранен социален живот. Но нека да разгледаме подробно всеки един от тях:

Работата няма да избяга…
Разбира се, на малко дете му е добре с майка му. Децата, които в ранна детска възраст са прекарвали повече време с майките си, растат по-здрави, по-самоуверени, по-амбициозни, по-енергични. Това е полезно и за самите жени – посещавайки се две или три години на бебетата си, те удовлетворяват майчиния си инстинкт. Може би мнозина ще се запитат, защо е така. Отговорът се крие в женската същност – в много случаи, когато майката е бързала да се върне към работата си, след време смята, че е пропуснала важен етап както в своя живот, така и в живота на детето си. И започва да мечтае… но вече за внуци.
Все пак, ако решите да си останете вкъщи, помислете си дали ще сте в състояние да поддържате емоционалното си равновесие, цял ден забавлявайки и гукайки на малкото си детенце, не провеждайки нито един смислен диалог? А дали сте в състояние да издържите на ежедневното физическо натоварване? Дали скоро няма да започнете да завиждате на съпруга си за неговите ежедневни социални контакти, за повишението му в работата, за личното време и пространство?

Стремеж към равновесие

Бизнес-мама: с бебе и лаптоп Ако вземете решение да се върнете на работа, без значение дали го правите в името на кариерата, или заради материалното положение на семейството, преди всичко трябва особено внимателно да обмислите следното: колко пари от заплатата ви ще останат, след като приспаднете от нея сумата за нови дрехи за офиса, транспорта, обедите навън, детегледачката или детската градина. След това се опитайте да си отговорите на още един въпрос: ще можете ли да гарантирате на детето си добри грижи, докато сте на работа? И най-важното: как ще се чувства детето ви, докато вие печелите пари?
Все пак правилно решение има: да се създаде баланс между работата и дома. Това може да се постигне, като на младата майка се даде възможност да се върне на робота на половин работен ден (естествено, стига дейността, която тя извършва да го позволява). Разбира се, така ще и е трудно да гради кариера, но пък плюсовете са не малко (например, жената има възможност да поддържа социалните си контакти и да продължи да се развива интелектуално).
Друг вариант е да поделите служебните си задължения с ваша колежка, която също наскоро е станала майка.
Ако имате квалификация, може да намерите други решения. Например, ако сте счетоводител може изцяло да работите у дома или ако имате лекарска практика, да ограничите практиката си до 2-3 дни в седмицата. Постепенното отделяне на детето от майката (особено, ако то е на 2-3 години) е полезно: то трябва да свикне с другите хора и да не се страхува за известно време да е далеч от своята майка.

Под надзор
Какво ще направите, обаче, ако преди раждането на детето постоянно сте се усъвършенствали и сте се трудели упорито с пот на чело? И сега, просто не можете да захвърлите всичко, което сте постигнали с толкова много упорита работа. Ето няколко съвета за това, как може да оцелеете “на всички фронтове”:

1. По време на работа трябва да сте в постоянна връзка с всички заинтересовани хора: детегледачката или бабата, която гледа детето трябва да може във всеки един момент да се свърже с вас на мобилния или на служебния ви телефон. Също така трябва да поддържате връзка и със съпруга си (по електронната поща, ICQ, служебен и личен телефона). Така, каквото и да се случи, вие постоянно ще знаете какво става с детето ви.

2. Ако колегите, клиентите и началниците ви са свикнали да се обръщат към вас дори и след работно време, се опитайте да ограничите тези запитвания. Опитайте се внимателно да им обясните ситуацията и ги помолете да проявят разбиране спрямо вас и задълженията, които имате към детето си. Едва ли има нещо толкова неотложно в осем часа вечерта, което да не може да свършите в осем сутринта!

3. Бъдете гъвкави. Старайте се да оставяте поне по 15 минути свободното време между задачите в работния си график, за да имате възможност да обърнете внимание на детето си, ако възникнат неочаквани проблеми (като например, да го заведете на лекар, ако внезапно е вдигнало температура).

4. Наслаждавайте се на всеки момент, който прекарате със своето бебе. Дори когато подготвяте графика си за следващия работен ден, преглеждате документи или се занимавате с каквото и да е друго нещо, което иначе не би ви било приятно. Това ще намали тревожността на бебето ви и може да ви остави някой приятен спомен, за който да си припомняте с усмивка.

5. Не се опитвайте да бъдете най-добрите навсякъде – и в работата и у дома. Научете се да разпределяте напрежението и ангажиментите си. Не се сравнявайте с другите жени – Не е изключено, те самите да ви завиждат за това, което имате .

6. Внимателно организирайте живота си. Прехвърлете някои от домашните си ангажименти, като пазаруването например, на съпруга си. Ако няма кой да ви замени в готвенето, подбирайте вкусни, но лесни за приготвяне ястия, които да са подходящи и за вас, и за децата.

7. Не лош подход в общуването с детето е използването на ритуали. Може да си създадете такива, свързани с миенето на ръцете и зъбките, заспиването, храненето. В този случай ще трябва да проявите и не малко фантазия, за да е интересно на вашия малчуган това, което трябва да научи за личната хигиена, храненето, обличането.

8. Щом се приберете от работа, не се захващайте направо с домашните си задължения. Отделете поне 10 минути за себе си – починете си, вземете душ, преоблечете се. Това ще ви даде възможност да се отърсите от мислите за работата ви и да се настроите за вечерта в семейството. Докато детето е будно, му почетете приказки, поиграйте заедно, гледайте анимационен филм.  След като то заспи, свършете и някоя домашна работа.

9. Съществува следното правило: по-добре е да направиш нещо всеки ден по 40 минути, отколкото – веднъж седмично цял ден. Това важи и за общуването с детето. По-добре е днес да научи само буквата “А”, а не да го  “натоварвате” да запомни цялата азбука. През уикенда можете просто да се поразходите, да го оставите да си поиграе с други деца в парка, а след обед, докато детето си почива, да почистите и подредите у дома.

10. Когато вашето присъствие в живота на бебето ви намалее, физическият контакт е особено важен. Не се страхувайте да покажете чувствата си – още една милувка, прегръдка и докосване никога не са излишни!.