Библиотека у дома

Начало » За дома » Интериор » Библиотека у дома

В превод от гръцки думата «библиотека» означава “книгохранилище”. Още в Древността внимателното отношение към книгите е отразено в извънредната акуратност, с която са ги съхранявали. Дом, чиито собственици са били в състояние да създадат своя, макар и не много голяма, библиотека, се е ползвал с уважение, а страстта към книгите е говорела за вкусовете и нагласите на домакина и му е придавала аристократизъм. Затова, без значение от социалните промени в обществото ни, домашната библиотека все още се счита за неразделна част от интериора на домовете ни, която им придава чувството за начетеност и уют. Днес, много хора могат да си позволят да имат в домовете си малка библиотека. Обикновено тя е разположена в най-просторната стая от апартамента, придавайки на интериора и уникалност. Книгите присъстващи в домашната библиотека разкриват пристрастията, вкуса и чувството за красота на собственика.

Планиране

С оглед на съвременното оформление на жилищата ни (живеем преди всичко в апартаменти), да се предвиди отделна стая за библиотеката е особено трудно. Най-често тя се съчетава с всекидневната или кабинета, но е възможно да бъде съвместена и със спалнята или трапезарията. Творчески настроените хора (художници и скулптори, например), са склонни да вместят библиотеката си в своето ателие. Все пак най-удачно е домашната ви библиотека да се намира във всекидневната. В този случай, може да се използват ъглови стелажи, а около тях да се поставят удобни кресла за четене. Това простичко решение би превърнало малката библиотека в живописен и много уютен тих кът.
Ако площта на апартамента ви позволява да оборудвате отделна стая, като библиотека, имайте в предвид, че рафтовете от пода до тавана, отрупани с книги, изглеждат добре само в големи просторни стаи. Ако помещението е малко, цялото великолепие на подредените книги ще се загуби и те ще предизвикват във вас и гости ви тежко потискащо впечатление. В този случай е най-добре да използвате шкафове с полупрозрачни врати или лавици с частично закрита по-ниска част. Визуално можете да уголемите обема на стаята с помощта на библиотека, чиято долната част се състои от затворени дълбоки шкафове, а отгоре – от рафтове със същата широчина. Подходящи са и тесните и високи стелажи.
Важно място в домашната библиотеката има зоната за четене. Именно в нея трябва да се разположат диван, кресла, ниска масичка за кафе, или пък високо бюро.

Светлината
Осветлението е от решаващо значение за библиотеката. Светлината от не ярки ниско разположени лампи позволява да се подчертае спецификата на помещението и му предава ореол на античност и романтика: отблясъците по кориците на книгите, като че ли разказват за многото скрити тайни в техните страници. Значително по-добре осветени трябва да бъдат удобните кресла с високи облегалки или канапето за четене (не забравяйте, че лекарите не препоръчват да четете легнали).
Пряката слънчева светлина е вредна за книгите, тъй като кориците и илюстрациите им се повреждат и избеляват. За това е добре, ако библиотечния шкаф е със стъклени врати или прозорците са закрити с тъмни тежки завеси.
Ако в библиотеката си отделите място и за компютърна маса, трябва да знаете, че за работата на компютър, както и за четенето, има специални правила за осветеността – светлината трябва да бъде насочена към монитора и клавиатурата, но без да се отразява върху екрана, да не ви заслепява и да не преуморява очите. За това е добре да използвате светлината от лампата разположена на тавана.

Мебелите
Изборът на мебели за библиотеката е останал непроменен стотици години: разнообразни затворени шкафове, открити стелажи и полици, маси с разнообразно предназначение (за четене, писане, за кафе, а в последните години и компютърна), стълбичка, за да се улесни достъпът до най-високите стелажи и, разбира се, удобни кресла, дивани и канапета.

Основните мебели в библиотеката са шкафовете. Затова, преди всичко трябва да определите тяхното място и да съобразите размерите им с размера на стаята.
Модулните шкафове позволяват да вградите всички необходими ви елемента в цялостната система. Подреждайки модулната секция по хоризонтала и вертикала, можете да получите библиотека с желаните от вас размери и конфигурация. Модулите предлагат, както разнообразни шкафове и стелажи, така и маси и шкафчета за списания и книги.
Корпусните конструкции са най-широко разпространените мебели, предназначени за съхранение на вещи. Те се предлагат в най-различни варианти: с отварящи се или плъзгащи се, стъклени или плътни дървени вратички, с чекмеджета или шкафчета, с открити или закрити стелажи. Изобщо всичко, което може да ви е необходимо за оборудването на вашата домашна библиотека.

Както вече се убедихте, вариантите за обзавеждане на библиотеката ви може да са най-различни. Най-често срещаната подредба на мебелите в домашната библиотека, например са: на две от стените се разполагат шкафовете и стелажите за книги, а в останалата част от стаята се подреждат останалите мебели; или библиотечният шкаф е само на едната стена (за предпочитане северната) и така нататък. Всичко зависи от вашите желания и гледна точка.