Банани за… красива кожа

Начало » Външен вид » Козметика » Банани за… красива кожа

bananiТова, че бананите са много хранителни, навярно знаят всички. Но малко хора знаят, че те също така са и полезни, защото съдържат фибри, протеини, калий, про-витамин А и витамин C, B, и Е. Освен това, благодарение на своите омекотяващи свойства, бананите се използват за всевъзможни маски и ексфолианти, предназначени за различните типове кожа.
За да си приготвите домашна маска от банан е достатъчно само да го обелите и да го намачкате с вилица. Тази ваша задача ще е особено лесна, ако бананът е не много голям, наистина много добре узрял и мек.

Маски за нормална, суха и изтощена кожа
1. Смесете един банан с 1 ч.л. течен мед и нанесете на лицето за 15-20 минути. След това измийте с топла вода. Тази маска се препоръчва за нормална до суха кожа. Но бъдете внимателни, особено ако имате чувствителна кожа – медът доста често предизвиква алергични реакции.
2. Към намачкания банан добавете 1 жълтък и 1 ч.л. сметана. Нанесете маската на лицето за 15-20 минути, след което изплакнете с топла вода. Тази маска е идеална за суха и уморена кожа. Можете да я правите 2-3 пъти седмично (пълният курс трябва да включва около 20 процедури).

Маски за мазна кожа
1. Разбъркайте банановата каша с 1 ч.л. лимонов сок, нанесете сместа на лицето за 15-20 минути и изплакнете с топла вода. Препоръчително е да правите тази маска през ден, в продължение на 40 дни.
2. Към добре намачкания банан добавете разбит белтък, нанесете сместа на лицето и след 20 минути изплакнете с топла вода. Това е един от вариантите на класическата белтъчна маска, която допринася за стесняване на порите и премахване на излишното омазняване на кожата. Освен това, благодарение на банана, тя има и успокояващо и подхранващо въздействие.