Ароматерапията и етеричните масла

Начало » Здраве » Ароматерапията и етеричните масла

eterichni-maslaАроматерапията има различни и разнообразни аспекти. Един от тях, разбира се са етеричните масла. Те са и най-важната част на самата терапия. Спа центровете и различни салони са местата, където по принцип може да се отпуснете с този вид терапия. Но все пак не е задължително да излизате от вкъщи и пак да се поглезите. Тук ще ви споделим няколко предложения за уханни масла, които можете да включите в ежедневието си и кога и кои масла могат да ви помогнат.

Добрият сън е много важен за цялостното ни състояние

Най-доброто масло, което помага за добър и спокоен сън е лавандулата. Тя присъства и в много и различни козметични средства – като се започне с шампоани и балсами и се стигне до кремове за лице. За да е спокоен сънят ви сложете лавандула  в ароматната лампа. Достатъчни са няколко капки и ще се чувствате наистина отпочинали. В случай, че не разполагате с ароматна лампа, можете да използвате сухи цветя, върху които да капнете няколко капки лавандула и така хем ще декорирате дома, хем ще ви е приятен сънят. От това масло може да се постави и върху спалното ви бельо. Ароматът наистина  е успокояващ и ще ви помогне да заспите дълбоко.

Маслата облекчават главоболието
Много хора страдат от главоболие трябва да комбинирате различни етерични масла, за да е наистина ефикасно. Често им се налага да пият различни медикаменти, за да го облекчат. С помощта на етеричните масла ще може да се отървете бързо и лесно от него.
Нужно е само да комбинирате ароматите на мента, лавандула и лайка. Тази комбинация от масла, също може да приложите и на спалното бельо, а може да ги нанесете на челото с леки движения, като едновременно с това масажирате и слепоочията.

Етеричните масла помагат да намалите стреса
Можете да намалите напрежението и дори да го елиминирате с някои от най-добрите масла – жасмин, илинг-иланг, лавандула, розмарин, босилек и грейпфрут. Те помагат и за вашата концентрация. Преди лягане може да си направите ароматна вана, като използвате комбинация от маслата. Можете и да ги ползвате за масаж или ароматерапия с ароматната лампа.

Маслата, когато имате нужда от повишаване на мотивацията
Добрата продуктивност се дължи единствено на креативност и висока мотивация. За съжаление понякога ни липсва мотивация и не сме толкова креативни, колкото ни се иска. За това отново могат да ви помогнат етеричните масла. Те въздействат положително и на двете. За това може да използвате масла от роза, тамян, сандалово дърво или нероли. Нанесете ги с масажни движения  по челото и слепоочията. Носете някой от тези аромати в себе си и можете просто да вдишате аромата им, ако усетите, че имате нужда.

Масла, които ви препоръчваме да използвате при задух
След някоя тежка настинка или друго заболяване може да получите затруднено дишане, което е доста неприятно и в повечето случаи не се предписва медикаменти, за да го облекчи. Затова си помогнете сами. Използвайте 1-2 капки от евкалипт или лавандула и разтрийте с тях гърдите си или сложете под ноздрите. Може да комбинирате с масла като ванилия, канела, лимон или кардамон.