Антикариеризъм: бъдеще за онези, които не се стремят към кариера

Начало » Кариера » Антикариеризъм: бъдеще за онези, които не се стремят към кариера

Антикариеризъм: бъдеще за онези, които не се стремят към кариераНеистовото темпо на живота ви кара да се стремите непрестанно към повишение, признание, самостоятелна реализация. Работа, работа и пак работа – това е всичко, което за много съвременни жени е пътят за постигне на целите им. Но наистина ли имат нужда от такива цели? Дали много от работещите жени не биха били много по-щастлив, ако забравят за кариерата и започнат да се занимават с нещо съвсем обикновено на пръв поглед, като отглеждането на цветя, например? Днес все по-често в развитите страни се наблюдава явлението “антикариеризъм” – все повече жените се отказват съзнателно да градят кариера. Предвид темпото на живот в България, най-вероятно и у нас има не малко такива случаи.

По-голямата част от работещите жени нямат време и възможност да забавят темпото, да спрат и да се замислят за простичките неща, за това какво всъщност искат да получат от живота? Попаднете ли в такава ситуация е много важно да обмислите и за себе си да вземете решение за следните 3 неща:
– как искате да разпределите времето си между работата и личния живот;
– кое е наистина важното в живота ви и от какво бихте се отказали, за да го постигнете;
– ако промените начина си на живота и се окаже, че този нов вариант не ви устройва, а и не ви харесва, дали ще ви е лесно да се върнете към старите си навици и начин на живот.

Антикариеристките не случайно избират този път: за някои това е възможност да се пробват в други области, други не са в състояние да издържат на постоянното напрежение и стреса, произтичащи от отговорностите в работата им, а трети – просто бягат от рутината, опитвайки се да намеря себе си в по-творческа начинания.
Ако имате чувството, че у вас се е натрупала твърде много умора, може би има смисъл да промените сферата си на действие или да си дадете продължителен отпуск, или просто да станете фриленсър (ако професията и квалификацията ви го позволяват). Във всеки случай, промените ще допринесат за самочувствието и светогледа ви!.