Ако в живота ви липсва екзотика…

Начало » За дома » Грижи за дома » Ако в живота ви липсва екзотика…

Най-популярни в магазините за домашни любимци си остават хамстерите, котките и кучетата. Но не всички купувачи искат обичаен домашен любимец. Днес е особено модно и оригинално да отглеждаш у дома екзотично същество. Но знаете ли как да изберете и как да се грижите за такъв домашен любимец?

Ако в живота ви липсва екзотика...Костенурките
Ако сте решили да се сдобиете с костенурка, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание в зоомагазина е черупката и – тя трябва да е плътна и гладка, а не на люспи. Съветът на опитните гледачи на костенурки е: преди да закупите животното да го вземете в ръка, така че предните му лапи да са прихванати между вашия палец и показалец. Здравата костенурка държи лапите си хоризонтално, а не отпуснати. Очите и трябва да са ясни и открити, дишането – без хрипове и мехурчета по време на издишване. След закупуване, ветеринарен лекар трябва да провери костенурката ви за паразитни червеи.

Ако в живота ви липсва екзотика...Паяци
Тези мъхнати приятели не се нуждаят от големи пространства, но това в никакъв случай не означава, че грижите за тях са просто нещо. За начинаещите любители на паяците, подходящи са неагресивните видове, като Aphonopelma seemani, Aphonopelma caniceps, Avicularia Metallica. Като по-агресивни се посочват Nhandu chromatus и Lasiodora parahybana. А наистина агресивни и опасни са Haplopelma lividum и Hysterocrates hercules. Те не пропускайте възможността да ухапят собственика си по ръката. Не забравяйте, че ухапването от паяците, разрешени за продажба, не е смъртоносно, но може да причини тежки алергични реакции. А косъмчетата на някои видове, може да предизвика сърбеж.

Ако в живота ви липсва екзотика...Змии
Змията е наистина забележително влечуго, което е способно да впечатли всичките ви гости. С красивата си окраска тя въздейства дори и на тези, които по принцип се отнасят към сродниците и със страх и отвращение. Змиите обичат да пълзят из своите терариуми, така че към избора на техния дом трябва да пристъпите с особено внимание. Съветът към начинаещите е да се спрат на кралски или ивичест смок. Що се отнася до питоните, боата и водните змии – те са само за познавачи и ценители.

Ако в живота ви липсва екзотика...Игуани
Няколко думи за тяхната възраст: игуаната живее до 22 години, а това означава, че тя ще сподели с вас голяма част от живота ви и ще заема в него определено място.
Някои видове достигат дължина до два метра. Менюто им е много обикновено и лесно достъпно: моркови, цвекло, червени чушки и изобщо всякакви плодове и зеленчуци, присъстващи на трапезата ви. Също така, не отказват и лакомства, като насекомите.

Други екзотични животни, които могат да се превърнат член на семейството ви са различни видове охлюви, крокодили, порове, белки, катерички, зайци, жаби, хамелиони, тропически птици, насекоми. Когато купувате такъв домашен любимец, имайте в предвид, че той се нуждае от специални грижи. За това, трябва предварително да сте се запознали с всички особености и тънкости в отглеждането му. Това е начинът да му осигурите пълноценен и дълъг живот.