Автотрансплантация на зъб и ендодонтия – има ли връзка между тях

Начало » Здраве » Автотрансплантация на зъб и ендодонтия – има ли връзка между тях

Автотрансплантация на зъб и ендодонтия – има ли връзка между тях Автотрансплантацията на зъби и ендодонтията са две отделни области в денталната медицина, но въпреки това те могат да бъдат тясно свързани в процеса на лечение на определени дентални проблеми.

Нека разгледаме това малко по-подробно:

Автотрансплантацията на зъб е стоматологична процедура, при която здрав зъб, със съществуващи корени, се изважда и премества (трансплантира) на друго място в устната кухина на същия пациент. Тази процедура обикновено се извършва поради наличие на травма или болест, която изисква премахване на един или повече зъби, или когато зъбът е изложен на износване или разрушение и не може да бъде възстановен чрез обикновени методи и по ред други причини. Автотрансплантацията на зъби е сложна процедура и изисква висококвалифициран дентален специалист, който ще прецени състоянието на зъба и рисковите фактори и ще вземе решение за възможностите за трансплантация.

Ендодонтията е специалност в денталната медицина, която се занимава с диагностика, лечение и предотвратяване на болестите и увреждания на  денталната пулпа (вътрешната част) на зъбите и периапикалните тъкани. “Ендо-” в думата “ендодонтия” означава “вътре”, а “-донтия” се отнася до зъби. С други думи, ендодонтия е науката за вътрешната част на зъба.

Пулпата на зъба включва нерви, кръвоносни съдове и други тъкани, които могат да се заразят или увредят. Когато това се случи, ендодонтистът може да предложи процедура, известна като кореново лечение или ендодонтска терапия, за да премахне инфектираната или повредената пулпа, да изчисти и обеззарази вътрешността на зъба, за да се предотврати разпространението на инфекцията и да се запази здравината на останалата част на зъбната структура. Този сложен процес от нас, обикновените пациенти, се нарича „умъртвяване на зъба“.

Ендодонтията е важна част от стоматологията, защото прави възможно запазването на зъбите, заболели до такава степен, че в противен случай трябва да бъдат извадени. Тази специализирана стоматологична процедура, се извършва от ендодонтист или дентален специалист със специализация в областта на ендодонтията.

И сега, нека видим как се свързват и допълват двете дейности

Автотрансплантацията на зъб и ендодонтията са две процедури, които могат да се използват в различни етапи на лечение на зъбите и често се комбинират при необходимост за постигане на оптимални резултати от стоматологичното лечение и предотвратяване на последващо инфектиране.

Тъй като автотрансплантационната процедура може да бъде успешна само при определени условия и често изисква специална подготовка и последваща грижа, в много случаи, при автотрансплантацията на зъб може да е необходима ендодонтска интервенция. Като цяло ендодонтия се избягва при децата, доколкото е възможно, докато при възрастните – тя се прилага винаги след автотрансплантация.

Възможно е при пациенти до 12 годишна възраст, когато за предни зъби, се използват предкътници и до към 18 годишна възраст, когато се ползват мъдреци на позиция на 6-ти или 7-ми зъби, да се наложи кореново лечение.

Когато се прави автотрансплантация на зъб с незавършено кореново развитие, т.е. корена е все още отворен и незавършен, се очаква реваскуларизация (възстановяване на кръвоснабдяването) на новото място и не се прави ендодонтия – т.е. зъбът се оставя жив.

Обикновено целта на комбинираното използване на автотрансплантация и ендодонтия е да се запази и възстанови максималната функционалност и здравина на зъбите. Тези две процедури могат да допринесат за подобряване на качеството на живот на пациентите, като правят възможно запазването на здравето и целостта на зъбите в добро състояние и за по-дълго време. Защото няма по-добър зъб от собствения.

И още една област, в която двете процедури ендодонтия и автотрансплантация се допълват взаимно и са част от успешното лечение на спешен стоматологичен проблем – При избит зъб в следствие на травма.

Автотрансплантация на зъба може да бъде възможно решение в някои случаи на избит зъб, макар че тя не е единствената опция и не винаги е подходяща.

Автотрансплантацията би била подходяща в случаи, когато избитият зъб е тотално загубен или повреден до такава степен, че не може да бъде възстановен. Това включва преместване на зъб от едно място в устата на мястото на избития зъб. Тази процедура обаче е сложна и включва редица фактори, включително състоянието на донорския зъб, възрастта на пациента, мястото на трансплантацията и др.

Ако избитият зъб е намерен и е в сравнително добро състояние, първата стъпка е да се запази неговата жизнеспособност.

Ето какво показва опита на специалистите:

 

 

 

Един час след инцидента, в случай, че зъбът е поставен във физиологичен разтвор, мляко или вода има до 75 % шанс да се запази зъба и да бъде успешно трансплантиран.

В суха среда – реимплантирането трябва да се извърши до 15-та минута.

Да запомним – до 60 минути в разтвор и до 15 минути в сухи условия успеваемостта на реимплантирането е 75 %.

Над 60 минути в разтвор и над 15 минути в сухи условия успеваемостта на процедурата по реимплантиране е около 25 %.

След спешна консултация с дентален специалист, който може да стабилизира зъба и да планира необходимото последващо лечение, което в много случаи включва ендодонтско лечение с цел да се предпази зъба от евентуално инфектиране.

Във всеки случай, при избиване на зъб е важно да се потърси незабавна стоматологична помощ. Бързата и правилна реакция играе ключова роля за спасяването на зъба.

Най-добре би било да потърсете спешно специалист, които е запознат с указанията на Интернационалната асоциация по дентална травматология и протоколите за действие в такива случаи. Такъв специалист по дентална медицина е д-р Миле Чурлинов от дентална клиника  Чурлинов § Чурлинов. Той е двукратен носител на първа награда IADT Case report competition за отлично справяне със сложен казус –за най-добър успешен случай и статия по темата през 2018 и 2023 г.

Клиниката, която д-р Чурлинов оглавява е сред най-добрите в България с доказан опит в областта на автотрансплантацията, ендодонтията и решаването на сложни стоматологични казуси.

Екипът ни от професионалисти е готов да посрещне всяко предизвикателство в областта на денталната медицина.

Можете да ни се доверите! Нашият опит и експертиза са на ваше разположение!

Бъдете здрави!