slunceБледата кожа отдавна не е модерна. Златистият тен, обаче е друго нещо.

Слънцето има своите добри качества. То подобрява кръвообращението, дишането, укрепва имунната система и активизира обмяната на вещества. Липсата на топлите му лъчи е причина за детския рахит. Освен това слънцето стимулира тялото да отделя серотонин – хормона на щастието. Производството на витамина D3 също се увеличава, а той е важен за възстановяването на костите и противодейства на остеопорозата. Освен това, се смята, че прогонва депресията и влияе добре на сърдечно-съдовата система. Ултравиолетовите лъчи също оказват ефект върху някои кожни болести – акне, невродермит, псориазис и др.

Но слънцето има и не чак толкова добри качества. Същите лъчи, които действат благоприятно на човека могат и да му навредят. Въпреки че, са само 5% от цялото слънчево излъчване, не трябва да се прекалява с пекането на слънце. UV-A лъчите са много опасни. Попаднат ли върху кожата, те навлизат в дермата и разрушават колагеновите и еластиновите влакна, предизвикват стареене и карат кожата да изсъхва. Те са и причина за много от кожните заболявания.

Лекарите препоръчват слънцето при рахит, анемия, туберкулоза на костите, ставите, жлезите и кожата, затлъстяване, остеомиелит, открити и закрити фрактури, неврити, незарастващи рани, след боледуване от плеврит и пневмония. И препоръчват да се избягва при боледуващите от сърдечен порок, базедова болест, хипертония, активни форми на белодробна туберкулоза, мигрена, органични заболявания на централната нервна система, склероза на кръвоносните съдове.

Вашият коментар
Други предложения